Bägarrankan (även känd som Dipladenia eller Mandevilla) har med sina stora vackra trumpetliknande blommor och blanka mörkgröna blad blivit en växt som alla vill ha!
Ursprungligen kommer bägarrankan från Syd- och Centralamerika, men kom upp till oss i Europa för drygt 100 år sedan. Då var det främst vid fina herrgårdar och slott som den odlades, men idag har den blivit en var-mans-blomma. Sitt vetenskapliga namn har blomman fått efter Henry Mandeville, som var en brittisk diplomat i Buenos Aires och en duktig botaniker. Han var faktiskt den som skickade den första bägarrankan till London och därmed tog bägarrankan till Europa. Tack Henry!
Att tänka på
Bägarrankan är ett släkte av familjen Oleanderväxter som växer i tropiska och subtropiska klimat. De fem-bladiga blommorna är ofta lite trattliknande, vackra och doftande, vanligtvis i nyanser av rosa, rött och vitt, och ibland även i gult. De blommar vanligtvis från vår till höst, men i varmare delar av världen kan de blomma året runt. Vissa arter inom släktet har mindre, mer rikliga blomningar medan andra har färre, större blomningar. Deras blad är vanligtvis glänsande gröna.

Så tar du hand om din bägarranka
Bägarrankan är ganska lättskött så länge den får rätt växtförhållanden. Rankorna trivs i massor av ljus, värme och fukt, så vattna din bägarranka direkt när jorden börjar torka ut och gödsla den gärna växtsäsongen.
Om du vill främja en buskig tillväxt på hos bägarranka, bör du nypa tillbaka stjälkarna tidigt på våren. Om du hellre vill låta den växa naturligt som är det en bra idé att förse den med en spaljé eller något annat den kan klättra runt. Bägarrankan passar även bra att ha hängande i en ampel.
Ljus
Bägarrankor växer och blommar bäst i full sol, vilket helst innebär minst 6 timmars direkt ljus de flesta dagar. Då Sveriges somrar är som de är så får man helt enkelt göra så gott man kan! Skulle det bli en period av värmebölja med gassande sol och höga temperaturer kan man flytta sin bägarranka (om du har den i en kruka vill säga) till en något skuggigare plats för att förhindra att bladen blir svedda.
Jord
Bägarrankan behöver sandig, väldränerad jord med mycket organiskt material blandat i. Vill du köpa en färdig jordblandning rekommenderas U-jord (urnjord) som är specifikt anpassad för odling i t.ex. krukor och blomlådor utomhus. Den är vattenhållande men sörjer också för god dränering hos din bägarranka. Använder du någon annan slags jord så ska du helst se till att den har ett svagt surt till neutralt jord-pH, även om växten också kan tolerera lätt alkalisk jord.
Vatten
Till skillnad från många blommande växter tål bägarrankan viss torrhet samtidigt som den fortsätter att blomma. Men, den föredrar en jämn nivå av fukt, så sträva efter att hålla jorden fuktig men inte blöt. Vattna växten långsamt för att ge jorden tid att suga upp fukten, och spraya gärna även bladen för att få bort eventuella skadedjur och höja luftfuktigheten runt växten. Bägarrankan tycker om att få regnvatten på sig eftersom den ogillar kalk, men vill inte ha vatten stående på fatet.
Temperatur och luftfuktighet
Bägarrankan mår bäst i varma temperaturer och hög luftfuktighet. Temperaturen bör vara minst 15 grader under dagen och inte lägre än 10 grader på natten för att bägarrankan ska kunna planteras utomhus. Blir det en längre torr period under sommaren på kn det vara bra att spraya den bägarranka med vatten för att hålla luftfuktigheten uppe.
Gödsling
Ge gärna din bägarranka en svag dos av organisk växtnäring ett par gånger per vecka fram till hösten. Den behöver dock inte näring under vintertid (om du övervintrar den). Det kan också vara bra att blanda lite kompost i jorden för att förbättra näringsnivåerna.

Beskärning av bägarranka
Bägarrankan behöver inte beskäras på hösten, utan detta kan dock vänta till våren då du tar fram den och förbereder den för en flytt utomhus. (Men, skulle din bägarranka ha blivit för stor när du tar in den på hösten så går det bra att klippa då också.) En grundregel brukar kunna vara att beskära så att du klipper bort ca en tredjedel av växten. Vissa rankor kan säkert ha torkat under vintern. Du kan skära bort dessa samt alla sjuka eller skadade grenar. Du kan även ta bort alla grenar som skapar en form som du inte önskar för växten. De rankor som beskärs tas tillbaka till precis ovanför en uppsättning blad.
Att föröka bägarranka
Har du en bägarranka du tycker mycket om så går det bra att ta sticklingar. Så här gör du:
- På våren tar du ta en ca 8 cm stickling från en spets eller ett sidoskott. Detta går även att lyckas med på sensommaren eller hösten.
- Ta bort alla bladen utom de två översta (och ev knoppar).
- Om du vill kan du sedan doppa dina sticklingar i rothormon.
- Plantera sticklingen i en kruka fylld med fuktig krukjord (gärna en sandig torvblandning). Se till att sticka in den avskurna änden i jorden och pressa jorden runtom ordentligt så att stjälken blir stabilisera.
- Placera krukan på en lätt skuggig plats där den hålls varm och fuktig.
- Om man vill kan man trä över en plastpåse med små hål i för att hålla fukten. Efter 1-2 månader har sticklingen fått rötter och den kan då beskäras för att få en buskigare växtsätt.

Omplantering av bägarranka
Men när du ser rötter krypa ut ur krukan är det dags att plantera om bägarrankan. Detta bör göras om vartannat år, helst tidigt på våren. Annars kan man göra det när man tar in den för hösten och då kan man passa på att beskära den samtidigt. När du först planterar din bägarranka ska du välja en kruka som bara är något större än rotklumpen. En kruka som är för stor kan få växten att lägga mer energi på att producera rötter än att odla blommor. När du sedan omplanterar din bägarranka ska du se till att ha en kruka som inte är mer än en storlek större än den nuvarande krukan. Helst ska krukan vara något bredare men inte för djup. Vattna ordentligt, men se till att krukan har gott om dräneringshål för att förhindra rotröta.
Vanliga skadedjur
Bägarrankan har i allmänhet inga allvarliga problem med sjukdomar. Var ändå uppmärksam på om din bägarranka får klibbiga blad eller ludd nära bladen. Det kan vara ett tecken på angrepp av bladlöss, mjöldagg eller annan ohyra. Behandla då enligt gängse metoder mot bladlöss eller mjöldagg.
Hur man får bägarrankan att blomma
När det gäller att få sin bägarranka att producera rikligt blommor varje sommar, finns det några måste-ha-förhållanden som växten närmast kräver. Först och främst vill din bägarranka ha gott om ljus för att producera många knoppar. Se därför till att ställa den på en ljus och solig plats!
Rätt gödning är också en viktig faktor för att få din bägarranka att blomma. Ge plantan näring varannan till var tredje vecka under växtsäsongen med ett gödselmedel som har höga nivåer av fosfor.

Hur du övervintrar din bägarranka
Jaa, det går faktiskt att övervintra din bägarranka! Under sensommaren och tidig höst (augusti/september) Kan det vara bra att börja flytta sin bägarranka till en mer skyddad miljö, t.ex. mot en husvägg. Ta in din bägarranka när nätter med frostrisk närmar sig!
När nattemperaturen börjar gå ner mot 10 grader ska du ta in din bägarranka. Under vår svenska vinter vill bägarrankan helst stå ljust och svalt. Viktigast är att fokusera på ljuset! Hellre ljust och 22 grader än mörkt och 15 grader. Idealt är ett söderfönster i ett rum med lite lägre rumstemperatur.
Skulle du ha tillgång till ett inglasat uterum som är ljust och svalt med där temperaturen aldrig går under 15 grader så är det ett mycket bra övervintringsalternativ. Duscha gärna din bägarranka under vintern, det ökar chanserna för att den ska hålla sig frisk. På våren ska sedan den övervintrade bägarrankan planteras om i ny U-Jord för att få skjuts på tillväxten.
Lycka till, det är en fantastisk blomma!