Man tror att rödbetan hittade upp till oss i Sverige och Norden redan någon gång under 1600-1700-talet. Rödbetor är fulla av vitaminer, fytokemikalier och antioxidanter och hjälper därför vårt immunförsvar att hålla oss friska. Det sägs faktiskt både kunna sänka vårt blodtryck och öka vår syreupptagningsförmåga. Men viktigast av allt så är den ju fantastiskt god! Alltså allt att vinna, inget att förlora – odla rödbetor i pallkrage.
Varför odla rödbetor i pallkrage?
Pallkragar passar utmärkt för rödbetor och många andra sorters grönsaker! Fördelarna är många. Pallkragarna gör det enkelt att ta hand om plantorna och det är lätt att se till att växterna får ordentligt med vatten. Ogräsrensningen hålls på ett minimum och pallkragen gör det mycket lättare att skydda plantorna än när man odlar direkt i marken. Dessutom behöver du inte ens böja ryggen för att skörda!
En pallkrage i trä är ett billigt och bra alternativ om du bestämt dig för att odla dina rödbetor i en odlingslåda istället för i rabatten. De finns att köpa i flera storlekar och färger. Genom att olja i din pallkrage med träolja innan användning så förlänger du hållbarheten. Tänk då på att det speciellt är pallkragens insida och undersida som är utsatt eftersom de är i kontakt med jord. Själva utsidan på pallkragens kan du sedan måla i en kulör du själv tycker om, men välj då en färg som andas, till exempel en slamfärg.
När du så småningom valt ut en lämplig plats för din pallkrage kan de vara en bra idé att placera några gamla dagstidningar eller kartong i botten. Har du svårutrotade ogräs som kirskål, kvickrot eller åkerfräken på den plats där du vill placera din pallkrage så kan du täcka botten med en markduk. Se till att platsen du valt ut är plan, solig, lugn och varm.
Naturligtvis finns det flera alternativ till de ”vanliga” pallkragarna såsom odlingskragar i metall (som får en vacker patina med tiden), en större kruka och andra typer av upphöjda bäddar. De vanliga storlekarna på pallkragar är 60x80cm, 80×120 cm och ibland hittar du även 100x120cm. Standardhöjden brukar ligga på 20 cm. På vissa ställen kan pallkragar även måttbeställas så att du får dem precis i den storlek som passar dig och din trädgård. Det finns egentligen ingen obligatorisk minimum eller maximal storlek. Det handlar om vad som passar ditt utrymme och dina behov.

Tips inför odlingen!
Rödbetor är ganska lättsamma och kravlösa då det gäller växtplatsen. Det går oftast bra att odla dem även högre upp i landet. Sådden kan göras när jorden torkat upp och går att bearbeta på våren. Men ha inte för bråttom att peta ner fröna i jorden på våren, utsätts de för frost kan plantorna gå i blom och då ger de ingen skörd. Temperaturen i jorden bör ha hunnit upp till ca +8⁰C. Ett tips är att fröna får lättare att gro om man låter dem ligga i ett glas med vatten några timmar innan sådden!
Något som är speciellt med rödbetans knottriga små frön är att de faktiskt innehåller inte bara ett frö utan flera frön. Vanligtvis innehåller dessa ”klusterfrön” tre frön. När du sår dem kan du sluta med tre plantor där du sedan måste gallra för att behålla den starkaste och friskaste. Rödbetan är en fantastisk grönsak att så! Hårt arbete har på senare tid lagts ned på att producera rödbetsfrön som bara innehåller ett frö och dessa har blivit allt vanligare nuförtiden. Fördelen med dem är att de kräver mindre gallring.
En annan sak att tänka på när du köper frön är att det inte bara finns röda rödbetor, utan även gula, vita och polkafärgade rödbetor. De kan också vara runda, avlånga och plattrunda. Det blir både vackert och gott att blanda i din odling!

Hur man sår rödbetor i pallkrage
En ultimat växtplats för att odla rödbetor är en plats i din trädgård eller kolonilott där det är öppet och soligt. En plats där det är lite skuggigt kan också fungera bra, bara det är en ställe dit solen ändå når större delen av dagen. Jorden ska vara lucker och porös, gärna rik på mull och kompost. Plantorna tycker inte om att torka så du kan med fördel täckodla rödbetsplantorna i din pallkrage med gräsklipp, det bevarar fukten bättre i jorden.
Fröna bör sås ca 2 cm djupt och med ca 3 cm mellan fröna. Avståndet mellan raderna bör vara ca 40 cm. När rödbetorna börjar växa till sig i storlek blir det då dags för gallring. Plantorna behöver få gott om plats att utvecklas och bli stora. Det brukar vara lagom att gallra när plantorna blivit ca 5 cm höga. Rödbetor i pallkrage som odlas under rätt förutsättningar kommer att växa till sig snabbt.
Du kan börja skörda rödbetorna när de hunnit bli ca 3 cm stora och sedan kan du skörda därefter allt eftersom de växer. De små och späda rödbetorna är goda att koka och äta med lite salt och smör. Har du tänkt lägga in dina rödbetor så kan du dock gärna vänta tills de växt sig lite större. Vill du vinterlagra dina rödbetor så ska du odla en sort som är anpassad för lagring och då skördar du sent på hösten, helst innan det blir frost. Skulle dock frosten hinna före dig så gör det inte så mycket. Rödbetor klarar nämligen av några minusgrader. Lämna kvar 5 cm blast på betorna och borsta bara av dem lite lätt. Förvara betorna på en frostfri plats t.ex. i ett svalt skafferi eller en jordkällare.

Kom ihåg att använda blasten
Näringsvärdet i rödbetor är mycket högt och tänk på att även blasten kan användas! Blasten på rödbetor kan användas så som du använder mangold. Om man skördar bladen späda, innan de hunnit stå allt för länge, så är de delikata att använda i sallader eller som garnering. Tänk dock på att plantorna behöver ha blad kvar för att orka fortsätta utveckla stora fina rödbetor, så ta bara något blad ”här och där”, eller passa på att ta dem när du skördar. De vackra mörkgröna bladen med röd ådring är mycket dekorativa i sallader och kommer att höja dina maträtter till en ny nivå. Dessutom känns det ju bra att ta vara på hela plantan i stället för att bara slänga bort blasten när man ska skörda rödbetor.

Sist men inte minst!
Rödbetan är inte bara god att äta, utan du kan också färga textiler och garn med dem tack vare den starka växtfärgen. Den gå också bra att ha som färgsättning i bakning om du vill använda dig av naturliga färgämnen.
Prova även gärna att rödbetspickla ägg. De blir ett både gott och vackert inslag på buffébordet till jul, påsk eller midsommar! Och glöm inte att testa tunt hyvlade råa polkabetor (som är något mildare i smaken än rödbetan) i en sallad. Då blir den fina rödvita marmoreringen synlig och det är sååå vackert och sommarfräscht!
Har du tillgång till en råsaftcentrifug har du även möjlighet att göra egen rödbetsjuice – naturens egen sportdryck.