Jordgubbar är sommar, eller hur? Inte konstigt då att svenskarna äter ca 2 kg jordgubbar per person och år! Och ända sedan slutet av 1700-talet har vi haft möjligheten att njuta av de härligt somriga gubbarna, då kallade ”ananassmultron”. Att de dessutom är nyttiga och innehåller massor av vitaminer, mineraler och kostfibrer gör ju inte saken sämre.
Jordgubbar är glädjande nog bland de enklaste frukterna för trädgårdsodlare att lyckas med. Dessa bär är perenner som återvänder till trädgården år efter år, de är perfekta för små utrymmen och du kan odla dem för en liten del av priset jämfört med matvarubutikens. Och vad är väl godare än att äta solmogna jordgubbar direkt från plantan? Om du snabbt och enkelt vill starta en egen odling, testa att odla jordgubbar i pallkrage. Den här artikeln har all information du behöver för att komma igång. Det är en komplett guide till odling av jordgubbar i pallkrage – från plantering till skörd.
Varför odla jordgubbar i pallkrage?
Pallkragar passar perfekt för jordgubbar! Fördelarna är många. Dels erbjuder de den goda dränering som jordgubbsplantor kräver, och de gör det även enkelt att kontrollera kvaliteten på jorden som dina bär odlas i. Dessutom gör pallkragar det enkelt att ta hand om plantorna. Att skydda bären från fåglar är mycket enklare än när man odlar jordgubbar i marken, och du behöver inte ens böja ryggen för att skörda frukterna!
Fler fördelar med att odla jordgubbar i pallkragar:
- Det är lätt att se till att växterna får rikligt med vatten
- Ogräsrensning hålls på ett minimum
- Det är lättare att övervaka växterna för tecken på sjukdomar
- Det är lätt att förhindra att plantorna sprids till ställen där du inte vill ha dem
Finns det alternativ?
En pallkrage i trä är ett billigt och bra alternativ om du bestämt dig för att odla dina jordgubbar i en odlingslåda istället för i rabatten. De finns att köpa i flera storlekar och färger. Genom att olja i din pallkrage med träolja innan användning så förlänger du hållbarheten. Tänk då på att det speciellt är pallkragens insida och undersida som är utsatt eftersom de är i kontakt med jord. Själva utsidan på pallkragens kan du sedan måla i en kulör du själv tycker om, men välj då en färg som andas, till exempel en slamfärg.
När du sedan valt ut en lämplig plats för din pallkrage kan de vara en bra idé att placera några gamla dagstidningar eller kartong i botten. Har du svårutrotade ogräs som kirskål, kvickrot eller åkerfräken på den plats där du vill placera din pallkrage så kan du täcka botten med en markduk. Se till att platsen du valt ut är plan, solig, lugn och varm.
Naturligtvis finns det flera alternativ till de ”vanliga” pallkragarna såsom odlingskragar i metall (som får en vacker patina med tiden), en större kruka och andra typer av upphöjda bäddar. Men sanningen att säga, det viktigaste är att placera din jordgubbsodling i full sol; vad själva lådan är gjord av och hur den ser ut är av underordnad betydelse.
Vill man endast ha en handfull bär till flingorna varje morgon så räcker en lite mindre pallkrage (60x80cm). Är man sugen på att både äta bären färska, göra sylt och kunna frysa in så är en större pallkrage, eller helst flera, att föredra (t.ex. 80x120cm). Det finns ingen obligatorisk minimum eller maximal storlek, egentligen. Det handlar om vad som passar ditt utrymme och dina behov.

Vad ska man fylla pallkragarna med?
Förutom att se till att ditt jordgubbsland är i full sol, är en annan viktig faktor för en lyckad odling att fylla pallkragen med bästa möjliga jord. Det finns många olika val och här följer ett par alternativ.
- Fyll bädden med en 50/50 blandning av matjord och någon form av organiskt material t.ex. kompost.
- Ett annat alternativ är att köpa en färdig jordblandning för odling i pallkrage, grönsaksjord eller planteringsjord. Man kan även göra en jordblandning själv. Då tar du 1/3 vanlig trädgårdsjord, 1/3 barkbaserad krukjord och 1/3 kompost.
Till en pallkrage i storleken 80×120 cm behöver du ca 3-4 säckar jord. Jordgubbar växer bäst i en lätt sur jord med ett pH mellan 5,8 och 6,2. Om man är lite ambitiös kan man testa jorden i pallkragen med hjälp av ett testkit, vart tredje till femte år. Justera sedan pH-värdet enligt instruktionerna i jordtestresultaten vid behov.
De bästa jordgubbssorterna för odling i pallkrage
Alla typer av jordgubbar lämpar sig för odling i pallkrage! Du behöver inte leta upp en viss sort eller söka upp någon speciell plantskola för att inhandla dina växter. Det viktigaste att tänka på är att olika sorter ger bär vid olika tidpunkter, att olika sorter har lite olika smak (och färg!), och att vissa sorter är mer lämpliga än andra beroende på vilken zon du bor i. Läs växtetiketten, katalogbeskrivningen eller förpackningen för att vara säker på att jordgubbssorten du tittar på är rätt för din växtzon.
Det finns både remonterande och engångsblommande sorter. De remonterande sorterna blommar och ger fler skördar under säsongen, medan de engångsblommande ger en lite större skörd under en begränsad period. Genom att blanda olika sorter kan du skörda under hela säsongen! Tänk på att se till att köpa friska fina plantor eller ta revplantor av egna friska plantor för att undvika sjukdomar såsom nematod- och virussjukdomar.
Oavsett vilken sort du väljer, när du odlar jordgubbar i pallkrage, behöver du ge dina plantor en bra start genom att vattna dem både före och efter plantering. Om plantorna är barrotade (ingen jord på dem), blötlägg gärna rötterna i vatten i 8 timmar före plantering.

Plantera jordgubbar i pallkrage
Nya jordgubbsplantor kan planteras i din pallkrage tidigt på våren eller i juli/augusti och bör då ge fin skörd året därpå. Om dina nya plantor växer i små krukor då du köper dem, se till att försiktigt lossa rötterna innan du planterar dem i din pallkrage. Plantera plantorna lika djupt som de stod i sin kruka. Om plantorna är barrotade, sprid ut rötterna i planteringshålet och se till att plantan är placerad ovanför jordlinjen och rötterna under.
Ett lagom avstånd mellan plantorna är ca 30 cm. Ett radavstånd bör helst vara det dubbla, men du kan istället förskjuta raderna för att ge varje planta gott om plats att växa på. För att få en bra start på växtsäsongen är det viktigt att ge regelbunden bevattning under det första året efter plantering, särskilt under torrare perioder. Jordgubbsplantorna brukar ge bäst skörd år två och tre. Efter det kan det vara bra att ta tillvara revor av sorter du tycker om för att kunna plantera nya fräscha plantor. Dessa kan du plantera i små krukor. De kommer snabbt att rota sig! Sedan är det bara att plantera tillbaka dem där du vill ha dem under hösten eller våren.
När man odlar jordgubbar i pallkrage kan jorden torka ut snabbare än när man odlar i marken. Övervaka markfuktigheten noggrant och vattna rejält när det behövs. Undvik lätt vattning av plantorna; en ordentlig rotblöta är alltid bättre. För att hålla jorden fuktig är det en god idé att täcka jorden med ett lager av halm, träflis eller löv. Detta gör även att att bären slipper hamna i jorden och bli smutsiga.

Skydda dina jordgubbar från fåglar och andra angrepp
Förutom människor är även fåglar särskilt förtjusta i jordgubbar. För att skydda din jordgubbsodling från dessa skadedjur kan man täcka pallkragen med ett fågelnät . För att förhindra att fåglarna fastnar i nätet bör man använda en stelare sort, typ hönsnät eller putsnät. Ett annat alternativ är att använda VP-rör (tillverkat av PVC-plats) som är lätta att böja till och sätta över pallkragen. Sedan fäster man en fiberduk över så kommer fåglarna inte åt bären.
Som du kan se är det inte särskilt komplicerat att odla jordgubbar i pallkrage. Välj en bra plats, en pallkrage i en storlek som passar dig och en massa härliga jordgubbssorter, så får du rikliga skördar av mogna, läckra bär alldeles snart!
