Odla dahlior

Dahlian kommer ursprungligen från Centralamerika och Mexico där azteker och andra indianstammar använde den i matlagningen. Det var inte för att den smakar gott (för det gör den inte!) utan troligtvis i medicinskt syfte även om den även fungerat som dekoration och i religiösa sammanhang. Då spanjorerna erövrade Mexico togs dahlian med till Spanien under 1500-talet och ända fram till 1700-talet. Dock verkade den inte göra någon stor sensation även om den finns omskriven på några ställen. Under 1800-talet växer intresset för dahlian och förädling med hjälp av knölar och frön startar. Under de tvåhundra år som dahlian nu har förädlats, finns mer än 50 000 olika sorter världen över registrerade. Flera av dessa existerar inte längre idag men några tusen sorter finns ändå att hitta hos odlare runt om i världen. Imponerande!

Idag odlar de flesta dahlior för dess vackra, rikliga och färgsprakande blomning. De finns en rad färger, storlekar och former som lyser upp under sommaren och in på hösten. Dahlior går fint att odla både i rabatt och kruka. Mer tips och hur du lyckas med din odling av dahlia får du i den här artikeln!

Snabb fakta om att odla dahlior

 • Dahlior är ganska lätta att odla
 • De blommar från sommar till höst
 • Vill odlas i väldränerad jord och i sol
 • De tål inte frost
 • Man kan göra nya växter av sticklingar, genom delning eller frön

Vad är en dahlia?

Dahlior är känsliga perenner, vilket betyder att de kan leva i många år, men behöver skyddas mot minusgrader. De växer från underjordiska knölar, och själva ”blomman” som vi ser och njuter av dör till vintern och gror sedan på nytt på våren. Knölarna behöver förvaras på ett frostfritt ställe över vintern, vilket får vår del här i Sverige betyder att de måste tas in till ett mörkt och svalt ställe. Ett garage eller en källare där det aldrig blir minusgrader fungerar jättebra. Låt gärna dina dahliaknölar ligga på tork upp och ner ett par dagar då du tagit in dem. Då kommer dahliaknölens skal att tjockna vilket ger den ett bättre skydd mot uttorkning under vintern, och dessutom att snittytan där du delat knölarna läker.

Dahlior har blivit en riktigt trädgårdsfavoriter tack vare sina fantastiska blommor. I färger som varierar mellan mjuk pastell till närmast självlysande och med en storlek som varierar mellan 5 cm och 30 cm så finns det någon sort som passar alla. Dahlior är även populära som snittblommor och odlas också i stor utsträckning av entusiaster för tävlingsutställningar.

Att välja dahlia

Med ett sådant stort utbud av färger, former och storlekar handlar valet av dahlia till stor del om personlig smak. Att tänka på:

 • Olika storlekar passar för olika planteringsställen – lägre sorter, upp till 60 cm höga, är bäst för krukor och kanter av rabatter. De flesta dahlior som blir så höga som ca 1,2 m passar bättre i positioner längre in i en rabatt och dessa behöver dessutom även stödjas. Några sorter blir väldigt höga, över 2 m!
 • Förutom blomfärg, tänk även på bladfärg – mörkare bladsorter kan ge en fin visuell kontrast
 • De sorter som ha riktigt stora blommor kan se väldigt spektakulära ut, men smälter kanske inte in så bra i en rabatt
 • Att odla från frö är ett kostnadseffektivt sätt att skapa en magnifik dahliarabatt!

Att köpa dahlia

Dahlior säljs på fyra sätt:

 • Som krukväxter på sommaren i full blomning. Dessa köper du hos en trädgårdsbutik eller blomsterhandel eller till och med i din matvarubutik. Dessa växter är redo för omedelbar plantering och är det enklaste alternativet.
 • Som vilande knölar och rotade sticklingar kan du köpa dem från tidig till sen vår. Vilande knölar är allmänt tillgängliga i trädgårdsbutiker och från onlineleverantörer, medan rotade sticklingar säljs av mer specialiserade dahliaplantskolor. För det bredaste utbudet är det ofta värt att förbeställa från plantskolor. Tänk på att med knölar och sticklingar behöver du vanligtvis en frostfri plats, som ett uppvärmt växthus eller fönsterbräda inomhus.
 • Som frön – mindre dahlior finns som frön att så, vanligtvis som en blandning av färger eller med viss variation i nyanser. De är snabba och lätta att odla och kan börja blomma på bara några månader. De måste sås och odlas inomhus eller i ett uppvärmt växthus tills de är tillräckligt stora för att planteras ut.

Var ska man plantera dahlian?

 • Dahlior behöver en varm, skyddad, solig plats 
 • De gillar rik, bördig jord som är fuktig men ändå dränerad. De kommer inte att trivas i mycket torra förhållanden och kan ruttna i blöt jord
 • Se till att det finns gott om utrymme mellan plantorna – minst 60 cm och ännu mer avstånd för större sorter
 • De mindre frösådda dahliorna kan också odlas i stora krukor 

När ska man plantera dahlior?

Eftersom dahlior är känsliga kommer de inte att överleva kraftig frost, så de måste hållas inomhus tills temperaturen konstant är över 0 grader.

 • Övervintrade knölar planteras bäst i krukor på våren och förvaras inomhus eller i ett växthus, så de börjar växa tidigt. Växterna kan sedan planteras ut på sin riktiga växtplats när det inte längre finns någon risk för frost. När detta är beror mycket på var i landet du bor men vanligtvis är detta i slutet av maj eller tidigt till mitten av juni
 • Dahlior köpta i kruka bör planteras ut direkt om risken för frost är över
 • Frön bör sås tidigt på våren, helst i en förökningsmaskin

Hur man planterar dahlior inomhus

 • Övervintrade knölar och rotade sticklingar bör planteras i krukor med universalkompost på våren
 • När du planterar övervintrade knölar, se till att du gräver ner dem åt rätt håll. De ser vanligtvis ut som ett kluster av korvar sammanlänkade upptill – detta ska vara överst, placerat precis under kompostens yta. Skott kommer att visa sig från denna punkt
 • Håll dem frostfria, i bra ljus och vattna regelbundet

Hur man planterar dahlior utomhus

Innan du planterar dahlior utomhus, acklimatisera dem till utomhusförhållanden. Detta kan du göra genom att låta dem stå ute en stund endast under dagtid under en period så att växten får vänja sig.

Dahlior gillar bördig, dränerande jord, så förbered gärna planteringsplatsen genom att gräva i av  organiskt material, som t.ex. hemmagjord kompost.

Applicera också ett allmänt gödselmedel för att mata deras kraftiga tillväxt, såsom Growmore, enligt instruktionerna på förpackningen.

Plantering går snabbt och enkelt:

 • Nyinköpta växter i krukor  och unga växter odlade av knölar –  placera dessa växter på samma nivå som de är odlade i sin kruka. Toppen av knölarna, där skotten dyker upp, ska vara vid jordytan. Utrymme plantor cirka 60 cm från varandra
 • Rotade sticklingar som växer i kruka –  plantera några millimeter lägre än de var i krukan. Utrymme för plantorna är ca 50–60 cm från varandra

Vattna och lägg sedan gärna ett lager kompost över jorden för att behålla in fukten och lämna en lucka precis runt basen av stjälkarna. Varför lägga till kompost? Jo, därför att en organisk kompost, som t.ex. hemmagjord kompost, är ett bra sätt att tillföra näringsämnen och värdefulla mikroorganismer till din jord. Det hjälper även till att behålla fukten och hindrar ogräsgroning. Nya skott är känsliga för sniglar, så skydda växterna i deras tidiga tillväxtstadier.

Hur du sköter din dahlia

Vattning

Dahlior är törstiga växter och behöver extra vattning i torrt och varmt väder. Växter i kruka behöver regelbunden vattning under hela växtsäsongen, eftersom de torkar ut snabbare.

Gödning

Dahlior är kraftiga, snabbväxande växter som mår och växer bäst när de ges extra gödning:

 • Applicera ett granulärt allmängödselmedel vid planteringstillfället
 • För att öka blomningen, applicera ett kaliumrikt flytande gödselmedel, varannan vecka från början av juli till början av september. Växter som växer i kruka gödslas helst varje vecka

Stöttning

Dahlior i full blom kan vara topptunga, särskilt efter regn, så alla utom dahlior (förutom väldigt små) behöver stöd:

 • Dahlior med stora, flerbladiga blommor behöver kraftiga pinnar för stöd, en per stjälk. Bind fast i blomstjälkarna allt eftersom när de växer
 • Dahlior med mindre blommor bör klara sig med pinnar som sätts som i en kvadrat runt klumpen, därefter sätts en garnbit runtom
 • Små dahlior behöver inte stöttas

Knipsa

För att uppmuntra dahlior att producera fler blommor, knipsa bort vissna blommor regelbundet, helst varje vecka. Detta säkerställer att växten lägger all sin energi på att göra nya blommor istället för frön. För att knipsa, ta helt enkelt bort varje vissen blomma, skär tillbaka till en bladfog lägre ner på stjälken. Vissna, men även helt utslagna eller lite skruttiga blommor bör tas bort!

Med dahlior kan det vara knepigt att skilja en blomknopp från en överblommad blomma när kronbladen har tappats. Blomknoppar är vanligtvis rundade, medan vissna blommor är spetsiga. 

Övervintring

Dahlians bladverk kommer att dö när frosten kommer. Nu är det därför läge att gräva upp knölarna för vinterförvaring inomhus.

Om du har odlat växter från frö, kommer dessa att ha utvecklat knölar i slutet av säsongen, som också kan grävas upp för inomhusförvaring. Eftersom fröuppfödda växter är genetiskt varierande så är det klokt att välja de bästa för övervintring.

Förvara knölar inomhus

 • Dahlior är känsliga, så måste knölarna förvaras inomhus över vintern
 • Gräv upp knölarna innan den första svåra frosten. Ta det försiktigt och var noga med att inte skada dem. Skaka av så mycket jord som möjligt
 • Skär tillbaka stjälkarna till de är ca 5–15 cm långa och klipp bort eventuellt skadade delar av knölen. Bortsett från det, lämna dem intakta. Om du vill dela klumpen för att göra fler växter, gör det på våren, eftersom alla sår kan vara en ingångspunkt för röta under lagring 
 • Låt dahliaknölarna torka ett par dagar på en frostfri och sval plats. Detta gör att knölens skal tjocknar vilket också bidrar till att skydda knölen från uttorkning under vintern
 • Placera sedan knölarna i grunda öppna lådor, täck med ett isolerande material som t.ex. spån (från en djuraffär) eller naturell torv
 • Förvara på ett mörkt, svalt (ca 4-6 grader) men frostfritt ställe, som ett skjul eller garage. 
 • Kontrollera dem då och då, ta bort alla tecken på röta. Fukta eventuellt med blomspruta om det ser ut att ha blivit för torrt

 Att väcka övervintrande dahliaknölar

 • De övervintrande knölarna ska få börja att växa inomhus tidigt på våren (februari) i ett grunt tråg med krukkompost 
 • När skotten är cirka 2,5 cm höga, kan du lyfta upp knölklumpen och dela den i flera bitar, se till att var och en har både rötter och skott
 • Plantera sedan ner varje del i en separat kruka och odla på en ljus, frostfri plats till slutet av maj/början av juni
 • Acklimatisera sedan plantorna gradvis till utomhusförhållanden och plantera sedan ut dem där du vill ha dem


Att ta sticklingar

 • Få igång dina övervintrande dahliaknölar enligt instruktion i Att väcka övervintrande dahliaknölar
 • Välj friska, kraftiga skott och ta sticklingar
 • När dina nya växter växer, flytta dem till lite större krukor
 • ​Håll dem inomhus till slutet av maj/början av juni och acklimatisera dem sedan gradvis till utomhusförhållanden. Plantera sedan ut dem där du vill ha dem.


Odla dahlia från frö

Dahlior finns som fröblandningar och är lätta att så inomhus på våren:

 • För odling, följ instruktionen på fröpåsen
 • När plantorna är stora nog att hantera plantera då över dem i små krukor
 • Applicera gärna flytande näring varannan vecka
 • I slutet av maj/början av juni, acklimatisera dem gradvis till utomhusförhållanden innan de planteras utomhus där du vill ha dem

När de blommar kan du välja ut vilka som är dina favoriter och spara deras knölar för att driva upp nästa år.

Gallra ut stjälkar

Dahlior är kraftiga växter och stjälkarna kan bli överfulla och tunga. Kanske vill du tunna ut din dahliaplanta i juni/juli för att förbättra utseendet:

 • Sikta på att behålla 7-10 stadiga stjälkar per planta 
 • ​Välj tunna eller väldigt kraftiga grenar som du vill ta bort – och knipsa av dem med en sekatör
 • Med storblommiga dahlior, begränsa antalet stjälkar till 3-5 per planta för att få färre, men större blommor

Nypa av skottspetsar

När huvudstammen blir cirka 40 cm hög, nyp ut spetsen, precis ovanför ett par blad. Detta kommer att leda till förgrening vid denna tidpunkt, vilket resulterar i en mer buskig växt.

Om du odlar för att få stora blommor eller för snittblommor, klipp bort de mindre blomknopparna bakom den centrala större knoppen. Detta kommer att ge dig större blommor av bättre kvalitet. Men detta är inte nödvändigt annars!
 

Sjukdomar och skadedjur

Dahliaväxter kan påverkas av flera skadedjur, sjukdomar och andra problem:

 • Sniglar gillar särskilt de unga skotten, så sätt skydd på den plats där du planterar ut din dahlia
 • Bladlöss kan kolonisera nya skott
 • Mjöldagg kan utvecklas under torra förhållanden, så håll plantorna väl vattnade
 • Dahlia kan drabbas av spinn, så försök bli av med spinn så snabbt som möjligt innan de hinner sprida sig till andra växter

Dålig blomning

 • För att uppmuntra blomningen, ge näring varannan vecka med ett kaliumrikt gödselmedel
 • Se till att växten får tillräckligt med sol och inte överskuggas eller trängs av andra växter
 • Kontrollera att växten inte är torr vid rötterna (stick in ett finger och känn på jordytan)
 • Mycket bladväxt men få blommor kan bero på övergödning med kväverikt gödningsmedel

Hoppas att du har fått de tips och råd du önskat för att kunna odla och sköta dina dahlior. Lycka till!

blogglista.se