Beskära vinbärsbuskar – så här gör du

Vinbärsbusken har sedan den kom till Sverige i början av 1600-talet blivit en klassiker i våra trädgårdar. I vild form återfinns den både i Asien och Europa, och i Sverige ända upp i de nordligaste delarna. Där går den vanligtvis under namnet tistron. Då bären är rika på C-vitamin har de historiskt sett används för att förhindra skörbjugg. Men då de även innehåller andra nyttigheter anses de kunna förebygga både depressioner, hjärtinfarkt och högt blodtryck. Svartvinbärsblad anses dessutom hjälpa mot gikt.

Oavsett hur det ligger till med detta så är vinbärsbusken en robust och lättskött växt med extremt nyttiga och framför allt goda bär! Här kommer du att få lära dig hur du beskär din vinbärsbuske för att den ska leva länge och ge rik skörd.

Att tänka på

Att beskära vinbärsbuskarna gör en stor skillnad för hur mängden och kvaliteten på dina bär blir då busken ger bär på unga friska grenar. En rätt beskuren vinbärsbuske kan ge din en skörd på ca 5 kg goda bär. Mums! Precis som när du beskär krusbärsbuskar, så ska du beskära vinbärsbuskar på hösten då bladen har fallit eller på vårvintern. Men vänta i så fall inte så länge så att knopparna har börjat svälla. Vinbären ”vaknar” tidigt!

Vinbär finns som svarta, röda och vita. Vita vinbär är resultatet av en skalmutation hos röda vinbär, en slags albinoform som varierar i färg mellan gulvitt och nästan genomskinligt vita. De röda och vita vinbärsbuskarna behandlas pga detta på samma sätt, medan de svarta skiljer sig åt lite.

Det finns en skillnad i hur olika vinbärsbuskar ger bär, vilket leder till en liten skillnad i hur du beskär dem.

  • Svarta vinbärsbuskar ger en liten mängd bär på de ett år gammalt grenarna och ger det mesta på två år gammalt grenar.
  • Röda och vita vinbärsbuskar ger aldrig bär på ett år gamla grenar. Bären kommer enbart på de två och tre år gamla grenarna.

Om tanken på ett, två och tre år gamla grenar gör dig snurrig – oroa dig inte – skillnaden är uppenbar när du vet vad du letar efter.

  • Ett år gamla grenar är släta, tunna och ljusa. De ser helt enkelt fräscha ut – som en ettåring!
  • Två och tre år gamla grenar skiljer sig från de ett år gamla grenarna eftersom träet för varje år blir tjockare, får fler skott och blir mörkare. Grenarna tappar sin mjuka konsistens och blir fläckiga. Du kommer också att se de ställen där vinbären växte året innan – kanske till och med några skrumpna bär hänger kvar.

Ditt jobb blir att tänka dig en treårscykel. Lämna grenar som växer på sitt första år så att de får utvecklas till två år gamla grenar (svartvinbär) eller tre år gamla grenar (röda/vita vinbär). Då är din vinbärsbuskes bästa år över och du kan utan dåligt samvete ta bort dem.

Oroa dig och övertänk inte. Gör det bara, du kommer att lära dig!

Mål med beskäring av vinbärsbuskar

  • Att beskära det gamla, för att stimulera det nya.
  • Att skära bort skadade och döda grenar för att förhindra sjukdomar
  • Att skära bort svaga grenar och ge plats åt starkare grenar
  • Att beskära så att ljus och luft når in i busken, för godare och friskare bär och för att hålla bort skadedjur

Beskärning av svart, röda och vita vinbärsbuskar

  • Beskär korta, tunna, döda eller skadade grenar så nära vinbärsbuskens bas som det är praktiskt möjligt Använd gärna en lång sekatör så att du kommer åt.
  • Beskär grenar i mitten av busken för att få in ett ljus- och luftflöde.
  • Beskär grenar som växer lågt nära marken.
  • Beskär korsande skott eller grenar.

Några små skillnader

För svarta vinbär

  • Beskär gammalt grenar noggrant, så nära marknivå som möjligt. Tills du vant dig vid hur de gamla grenarna ser ut kan det vara lättare att beskära grenar direkt efter skörd på sommaren. Ta bort grenarna med tung skörd (tvååringar), och lämna grenarna med lätta skörd (ettåringar).
  • Förkorta inte grenar på en svartvinbärsbuske, såvida inte en gren sticker ut lång över de andra. Beskär i så fall till en liknande längd som övriga grenar för att få en mer balanserad buske. 
  • Svarta vinbär kan få en hårdare beskärning än röda/vita vinbär. Totalt tar man bort ungefär en tredjedel av busken.

För röda och vita vinbär

  • Beskär ett urval av de äldsta grenarna så nära basen som möjligt. Om det kommer många nya skott från de äldre grenarna så har du alternativ då de här nya skotten kommer att ge bär nästa sommar. Beskär antingen tillbaka den äldre grenen till ett ställe där du ser ett utåtväxande nytt skott eller lämna grenen på plats ett år till och klipp tillbaka alla skott med en tredjedel eller beskär grenen vid basen.

Alla dessa alternativ kommer att vara bra – gör bara det som känns och ser rätt ut.

Korta ner och beskär alla grenar och skott med ungefär en tredjedel och skär då vid en utåtvänd knopp. Detta stimulerar bärtillvästen och ger mer kraft till nästa sommar.

Vad du vill ha kvar efter beskärning av din vinbärsbuske

Lika mycket som beskärning handlar om att ta bort, så handlar det också om vad du vill ha kvar. Var noga med att lämna 8–12 väl åtskilda, unga friska grenar (på en fullvuxen buske) för att säkra en riklig skörd.

Vara djärv! Ta dig in i busken och ta bort hela skott/grenar nere vid basen. En ordentlig gallring ger en luftig och öppen buske som stimulerar tillväxt av härliga starka skott säsongen efter.

Njut av det din vinbärsbuske ger dig!

Kom ihåg att njuta av den skörd du får. Av bären kan du koka saft och göra marmelad. Eller varför inte baka en god vinbärskaka? Av bladen från din svartvinbärsbuske kan de sedan över natten smaksätta snapsen till kräftskivan!

Lämna en kommentar

blogglista.se