Vad doftar väl härligare än den vackert violetta lavendeln? Blunda och dra in den somriga doften och i tanken hamnar du troligtvis i Provance eller Toscana. Till Sverige kom den faktiskt redan på 1400-talet och användes då först och främst i medicinskt syfte mot muskelvärk, yrsel, diarré och mycket mer. Men den ansågs även kunna hålla loppor och löss borta från linneskåpen. Kanske är det därför som det än i dag känns så tryggt att ha en påse torkad lavendel bland de nytvättade lakanen?
Hur som helst är lavendeln en lättskött och rikblommande perenn som du kan njuta av i flera år så länge den blir regelbundet beskuren. Här ska vi därför gå igenom hur du beskär din lavendel för att minska risken för att den blir träig och för att maximera blomningen kommande år.
Att tänka på
Många trädgårdsentusiaster är alltför försiktiga när de beskär sin lavendel då de oroar sig för att skära för långt in på stjälkarna, vilket kan skada växten. Men genom att veta hur man beskär sin lavendel på rätt sätt kan man förhindra att detta händer. Var därför inte rädd för att beskära din lavendel – växterna kan bli gängliga och träiga mycket snabbt, och effektiv beskärning kommer att förlänga deras liv. Förstås man hur man beskär sin lavendel så kommer man kunna få härligt doftande växter i gott skick i många år framöver!
När ska man beskära sin lavendel?
Du kanske har hört olika åsikter om när man ska beskära sin lavendel och hur ofta man ska göra det. Bäst är att ta det i två steg. Klipp på hösten efter blomningen och beskär sedan på våren. Tänk på att inte beskära din lavendel för hårt efter sommaren då det kan göra att växten får svårt att klara vinter. Den tuffare beskärningen av lavendeln gör du på våren.

Hur man beskär en lavendel under dess första år
Lavendeln behöver bara en lätt trimning under det första året, men för att undvika att plantorna blir långa och gängliga i framtiden är det viktigt att få igång dem bra. Ta itu med beskärning av din nya lavendel under sensommaren/hästen, efter att plantan har blommat.
I detta tidiga skede handlar beskärning om att uppmuntra ny tillväxt och att så småningom utveckla en fin form. Även om du har odlat lavendeln från frö eller stickling, är det fördelaktigt att klippa för att stimulera tillväxt som hjälper plantan att bli buskig. Det finns däremot ingen anledning att följa upp med en vårbeskärning när lavendel bara är på sitt första år.
- Använd en ren, vass sekatör och skär tillbaka varje stjälk med upp till en tredjedel för att ta bort blommorna och en del av den gröna stamtillväxten.
- Skär inte tillbaka växten ”hårt” genom att gå nära stammens vedartade bas – det är viktigt att lämna mycket grönt på stjälkarna när plantorna är unga.
- Försök att klippa i en jämn kupolform genom att lämna stjälkarna längre i mitten, och gradvis klippa kortare när du närmar dig växtens ytterkanter.
- Efter trimning av din lavendel kan du eventuellt få en andra blomning. Beskär dessa på samma sätt när de har blommat klart – men gör det i god tid innan det kalla höstvädret och frosten sätter in.
Hur man beskär en lavendel under sitt andra år och framåt
Din lavendel kommer snabbt att etablera sig, så från andra året måste du följa en enkel – men noggrann – beskärningsplan för att hålla dem i form.
Börja med att ge din lavendelplanta en bra trimning på hösten. Beskär plantorna med ungefär en tredjedel och försök att behålla den vackra kupolformen. För att göra detta, ta stjälkarna knippvis med handen och klipp av dem med en ren, vass sekatör.
Försök att bibehålla en bra rundad form på plantan, men klipp inte för nära den vedartade basen längst ner på stjälkarna, annars kan plantan få svårt att övervintra. Följ sedan upp med en hårdare beskärning på våren.
Skydda gärna dina plantor mot vinterkylan genom att täcka dem med väv, torra löv eller granris.
Beskärning av lavendel på våren
Våren är tiden då du ska beskära din lavendel hårdare för att minimera utvecklingen av vedartade stjälkar och uppmuntra ny tillväxt. Du bör göra detta tidigt på säsongen för att ge plantan gott om tid att växa till inför sommaren. Det är dock viktigt att du inte kapar stjälkarna för långt ner mot den träiga delen av stjälken.
Hur stor den vedartade delen är på din lavendelplanta beror på växtens ålder och hur väl den har beskurits tidigare.
- Ta en stjälk och undersök den – du kommer att märka att den har en träig vedartad bas som ligger under den grönskande delen.
- Använd en ren, vass sekatör och skär stammen cirka 5-8 cm ovanför den vedartade basen, in i den grönskande delen av stjälken.
- Du kan beskära en handfull stjälkar åt gången, och för häckar kanske du tycker det är lättare att använda en kraftigare häcksax.
- Försök att skapa en fin rundad form på din lavendelplanta genom att beskära de yttre stjälkarna lite kortare än de inre stjälkarna.
- Om det finns döda, frostskadade eller sjuka grenar ska dessa tas bort helt.

Beskärning av lavendel som blivit träig
När lavendeln är några år gammal kan den utveckla långa, ”vedartade” och träiga stjälkar som ser fula ut. Men om du vet hur experterna beskär lavendel så bör du kunna föryngra växterna.
Även om det vanligtvis undviks så kan knepet att skära i den träiga delen av din lavendel vara ett sätt att föryngra den. Tricket är att du måste se till att det fortfarande finns några livstecken i form av tillväxtnoder under beskärningspunkten. Undersök dem noga, för skär du under dessa så är det osannolikt att plantan återhämtar sig.
Tänk på att du tar en risk, så innan du försöker att hårdbeskära en träig lavendel så kan det vara bra att ta några sticklingar. Skulle plantan dö så kan du i så fall odla fram en ny.
Vad händer om du inte beskär din lavendel?
Om du inte beskär din lavendel kommer plantan snabbt att bli gänglig och träig. Detta innebär att stjälkarna kommer att falla över när de är tunga med blommor, vilket gör att växten kommer bli ”platt” och exponerar mer av sin träiga delen.
Går all lavendel att övervintra?
Lavendeln är en perenn men den vackra fjärilslavendeln är svår att få att övervintra i vårt kalla klimat här i Sverige. Den ses därför som ettårig.
Övriga sorter kan behöva föryngras med hjälp av sticklingar efter ca 3-5 år. Inte för att de inte lever längre utan för att de vid det laget kan ha blivit för träiga och tråkiga.

Beskär din lavendel för att få njuta!
Det är inte bara fjärilar och bin som älskar lavendelns blommor. Passa på vid blomning av klippa några helt utslagna blommor för att fylla doftpåsar till ditt linneskåp, precis som på mormors tid.
Ett tips är även att använda de härligt aromatiska blommorna för bakning och desserter. Man kan också passa på att göra ett lavendelsocker som sedan går att plocka fram när man längtar och vill känna doften av sommaren. Detta passar bra som smaksättning i kakor och bakverk.

Tack för fina tipsen! Beskär du med kniv? /Tittis
En ren och vass sekatör är det bästa. Lycka till!