Det finns något gammaldags vackert skimmer över krusbärsbusken och dess sötsyrliga bär. Lummiga trädgårdar, barndom och sorglösa sommarlov hos mor- och farföräldrar… Men krusbäret kom till Norden betydligt mycket tidigare än så, redan på slutet av 1600-talet. Dess riktiga uppsving och ökade popularitet kom dock först under 1800-talet i samband med sockrets entré.
Krusbäret är ett av trädgårdens superbär med ett rikt innehåll av både vitaminer och mineraler t.ex. C- och A-vitamin, antioxidanter, magnesium och kalium. Därmed är det bra för både blodtrycket, synen och immunförsvaret.
Så hur gör man då för att få den här faktiskt ganska krångelfria buske att leva länge och ge en god skörd? En viktig del är förstås att ta hand om den väl och beskära den rätt. Här kommer du att få lära dig hur du beskär din krusbärsbuske på bästa sätt.
Att tänka på
Krusbärsbusken finns med gula, gröna och röda bär. En del sorter har bär som är ludna och formen på bären är rund till oval. Vissa sorters krusbärsbuskar har taggar och andra inte. Själva namnet krusbär kommer sig av att bladen på buskarna är krusiga.
Krusbärsbuskens i många fall taggiga utseende kan göra att man avskräcks från att odla dem eller misslyckas med att beskära dem ordentligt. Men med ett par bra trädgårdhandskar löser du lätt det problemet och får i gengäld njuta av de härliga solmogna bären! Krusbärsbusken är lättsam och passar både i stora och små trädgårdar eller i en kolonilott. Även krukodling fungerar om du t.ex. bara har en balkong.

Varför behöver krusbär beskäras?
Vanligtvis ger de nya mjukare grenarna inga bär, utan krusbärsbusken bär frukt på de 2-3 år gamla grenarna. Med tiden kommer dock dessa grenar att börja producera färre och färre bär när de kommer till slutet av sin livslängd. Det är därför beskärning varje år är så viktig för att uppmuntra ny tillväxt som från år 2 och 3 sedan ger dig rikligt med bär. Man kan se det som en oändlig cykel av äldre grenar med rik skörd, nya grenar under tillväxt och sedan äldre-äldre grenar som backat i sin tillväxt och som behöver tas bort.
Beskärning hjälper också till att hålla dina krusbärsbuskar friska och fria från sjukdomar. Om buskarna lämnas obeskurna blir de lätt för täta. Grenar som korsar och gnuggar mot varandra ökar såklart risken för att du gör dig illa när du ska plocka bär, men bristen på luftflöde ökar också risken för svampangrepp och annan sjukdom.
Beskärningen är verkligen enkel och om den görs varje år tar det bara några minuter att förbättra fruktskörden av krusbär och även förhindra sjukdomar/skador. Beskärningen hjälper också växten att fokusera sin energi till tillväxt av nya skott. Även om vi tar bort delar av busken så kan du tänka på det som att omdirigera växtens energin till rätt plats.

När ska jag beskära krusbärsbuskar?
Bästa tiden att beskära vinbärsbuskar, liksom krusbärsbuskar, är på hösten när busken har tappat sina blad. Man kan även beskära dem tidigt på vårvintern men då innan knopparna börjat svälla. Annars kommer du att klippa bort en massa bäranlag. Viktigt att tänka på är att krusbär är en buske som ”vaknar” tidigt.
Utrustning som behövs för att beskära krusbärsbuskar
- En vass sekatör (eller längre grensax)
- Tjocka trädgårdshandskar (så att du slipper sticka dig på taggar)

Hur man beskär krusbärsbuskar
Här kommer vi att fokusera på att ge krusbärsbusken dess naturliga buskform. Man kan även ”forma” sin buske t.ex. genom att stamma upp den eller spaljéra den upp mot en vägg, men detta kommer vi inte gå in på här.
Steg 1:
Studera din krusbärsbuske en kort stund och titta på dess form och hälsa. Leta noga efter döda grenar, grenar som korsar varandra och skadade eller sjuka grenar.
Ta bort dessa först genom att skära tillbaka dem ner till första friska tillväxtställe eller ända ner till roten om de korsar varandra.
Steg 2:
Backa gärna tillbaka och titta på din krusbärsbuske efter varje klipp. Det kan vara bra för att få den jämn och fint formad. Ta dig tid till detta!
Steg 3:
Sedan kan du ta bort alla grenar i mitten av din krusbärsbuske som förhindrar luft- och ljusinsläpp. Detta kommer att behövas för att bären ska bli friska och goda. Även om det finns friska grenar i mitten är sannolikheten stor att dessa skickar ut sidoskott som i slutändan kommer att skava mot de utåtvända grenarna som vi vill ha kvar. Ta mod till dig! Genom att ta bort dessa fokuserar du växtens energi på mer produktiva delar av krusbärsbusken.
Steg 4:
Därefter vill vi ta bort 1/3 av det allra äldsta grenarna ända ner till huvudstammen. Detta beror på att dessa äldre grenar, säg 4-5 år gamla, kommer att ha blivit mindre produktiva. Att ta bort dem kommer att sporra krusbärsbusken att ersätta dessa med nya grenar.
Steg 5:
Ta sedan ta bort 1/3 av fjolårets grenar. Man bör sedan se till att lämna 3-5 knoppar på var och en av de återstående stjälkarna. Detta gör man för att fokusera mer på frukt och att mindre ansträngning ska gå till vegetativ tillväxt. Detta hjälper också till att hålla krusbärsbusken i en lagom och fungerande storlek.
Steg 6:
Om vi siktar på att krusbärsbusken ska få en fin och naturlig buskform så bör vi ha 5-7 huvudstammar jämnt fördelade med en öppen mitt. Detta tillåter luftflöde och ljus att nå varje del av krusbärsbusken, vilket ger en hälsosammare och produktiv växt!
Hur ofta ska jag beskära krusbärsbusken?
Du bör sikta på att beskära din krusbärsbuske en gång om året. Det betyder att du varje år tar bort de äldsta grenarna och därmed håller dina krusbärsbuskar produktiva. Skulle din krusbärsbuske under året skadas av hård vind, tung snö eller en fotboll som slinter så är det bra att beskära de skadade områdena omedelbart. Vänta inte eftersom skadade grenar kan leda till infektioner och dålig växthälsa.
Hur man vet när krusbären är mogna
Se till att ha koll på vilken sort du har så att du inte väntar på att de röda ska bli gröna eller vice versa. Du kan känna när ett krusbär är moget genom att försiktigt klämma på det. Ett moget krusbär är mjukt. Om de är hårda eller fasta är de inte mogna ännu. När de känns mjuka är det bäst att skörda snabbt annars finns det en risk att fåglarna tar dem!
Hur njuter jag bäst av min skörd?
Förutom att stoppa dina krusbär direkt i munnen finns det mycket du kan göra av dem. Koka kräm på dem, eller gör sylt, marmelad och saft. Du kan även göra gelé, soppa och paj. Bara fantasin sätter gränser! Dessutom går de bra att frysa in så att du kan njuta av dem även under vinterhalvåret.
