Beskära körsbärsträd – så här gör du

Vad är väl godare än att äta solmogna körsbär. Kan nästan bli lite manisk och inte sluta! Och jag är inte den första som gillar dessa härliga och vackra bär. Körsbär har troligtvis odlats ända sedan människan blev bofast, och det nämns i skrift redan på 300-talet f.Kr. i det antika Grekland. Det finns uppgifter som tyder på att vilda körsbär ätits av människor redan tidigare än så, och då pratar vi 5000-4000 år f.Kr. Trots att dessa rubinröda glänsande bär älskats i så många år så odlas de än i dag först och främst för hushållskonsumtion.

Körsbärsträd är verkligen ett härligt tillskott till alla trädgårdar, men du måste veta hur man beskär ett körsbärsträd för att hålla det friskt och bibehålla en bra form. I den här artikeln kommer vi gå igenom hur du på bästa sätt kan beskära ditt körsbärsträd för lång livslängd och god skörd.

Att tänka på

Med sitt färgglada lövverk på hösten, vackra blommor under våren och läckra frukter under sommaren så erbjuder körsbärsträdet ett både dekorativt och givande inslag i en trädgård. Förutom de traditionella körsbärsträden, som kan bli riktigt höga, så finns det nu också kompakta så kallade dvärgkörsbärsträd som lämpar sig för mindre trädgårdar.

Vid sidan av de körsbärsträd som odlas just för sin vackra blomning, finns det både söta körsbärssorter (även kallade bigarråer) – som ger läckra fylliga körsbär som kan ätas direkt från trädet – och surkörsbärsträd (även kallade klarbär), med frukter som är mer lämpade att använda i matlagning, bakning eller för konservering.

Beskärningsmetoden du använder kommer att variera beroende på vilken sort du har, och om ditt körsbärsträd odlas på en öppen plats eller spaljerad mot t.ex. en vägg. Rent generellt kan man ändå säga att körsbärsträdet skiljer sig mot andra fruktträd som du har i din trädgård då det är väldigt känsligt för hård beskärning.

Hur man beskär ett körsbärsträd – tips

Målet när man beskär ett körsbärsträd är att öppna upp mitten av trädet så att solljus och luft kan tränga in mellan grenarna och låta luft strömma igenom. Ju mer solljus trädets inre grenar får, desto mer kommer det att blomma och därmed producera mer frukt.

Årlig beskärning av ditt körsbärsträd hjälper till att upprätthålla en hälsosam balans mellan äldre fruktved och yngre grenar. Det kommer dessutom att hålla trädet mer kompakt, vilket gör det lättare att plocka frukten. Att upprätthålla ett luftflöde mellan körsbärsträdets grenar hjälper också till att skydda trädet från sjukdomar.

Verktyg för att beskära körsbärsträd

  • Grensax för beskärning av mindre grenar
  • Kvistsåg för tjockare grenar.
  • Sekatör för trimning av mycket små grenar

När ska körsbärsträd beskäras?

Åsikterna är lite delade så härom tvistar de lärde. Det finns de som föredrar att beskära körsbärsträd på vintern, andra är vårbeskärare och vissa är sommarbeskärare. Höstbeskärning är att föredra och här kan du läsa varför:

Sommarbeskärning av ett körsbärsträd

De som beskär ett körsbärsträd på sensommaren tror att detta är det bästa sättet att undvika att trädet utvecklar sjukdomar. En sommarbeskärning uppmuntrar en långsammare tillväxt av trädet.

Vinterbeskärning av ett körsbärsträd

De som beskär ett körsbärsträd under senvintern, när trädet är vilande utan löv eller frukt, tänker att de uppmuntrar en snabbare tillväxt. Det kan också vara lättare att se trädets struktur på vintern, för att hjälpa till att avgöra vilka grenar som ska beskäras. Dock är det bäst att undvika att beskära körsbärsträd under vintern eftersom trädet kommer att börja blöda och får svårt att läka sina sår.

Vårbeskärning av ett körsbärsträd

De som beskär ett körsbärsträd under våren, efter att trädens knoppar har öppnats och löv börjat utvecklas, tänker att de lättare kan identifiera och ta bort eventuellt sjuka grenar och uppmuntra en önskad grenstruktur. Nackdelen är att det inte kommer att uppmuntra tillväxten lika mycket.

Beskär under hösten!

Den bästa tiden att beskära fruktbärande körsbärsträd är på hösten efter att trädet har gått igenom sin fruktperiod.

Beskära fristående körsbärsträd

Metoden för att beskära ett körsbärsträd beror på trädets ålder.

För beskärning av unga körsbärsträd:

Under det första året av beskärning då du beskär för att kontrollera körsbärsträdets form, skär du av den centrala stammen för att uppmuntra tillväxten av sidogrenar.
Under det andra året, välj du ungefär fyra väl fördelade, bredare sidoskott – minst 1/2 meter från marken, och förkorta dessa med två tredjedelar. Dessa kommer att bli huvudgrenarna.
Ta bort eventuella sidoskott under dessa och beskär den centrala stammen till strax ovanför huvudgrenarna.
Det tredje året, när dessa huvudgrenarna har producerat sina egna sidoskott, beskär de starkaste av dessa till hälften.
Från och med nu kommer årlig beskärning att göra det möjligt för dig att kontrollera trädstorleken.

För beskärning av äldre körsbärsträd:

Sammantaget kräver söta körsbärsträd endast lätt beskärning när de väl etablerats. Att beskära ett körsbärsträd när det väl har etablerats innebär:

  • Förkorta alla kraftiga vertikalt växande skott som trängs i trädets mitt för att tillåta fritt luftflöde
  • Ta bort eventuella korsande, svaga, döda, skadade eller sjuka grenar
  • Förkorta yttersta delarna på de återstående grenarna med ungefär en tredjedel av nytillväxten för att uppmuntra utvecklingen av fruktknoppar.

Om du har ett etablerat surkörsbärsträd kommer det dock att behövas en något tyngre beskärning, eftersom frukten huvudsakligen produceras på föregående års grenar.

  • Ta bort döda, skadade eller sjuka grenar, enligt ovan
  • Ta bort ungefär en fjärdedel av de återstående äldre granarna, skär tillbaka till en huvudgren eller ett yngre sidoskott.
  • Förkorta alla unga skott som är mer än 30 cm långa med en tredjedel för att uppmuntra förgrening.

För beskärning av dvärgkörsbärsträd:

För beskärning av dvärgkörsbärsträd kan du använda samma metod som för andra fristående körsbärsträd, se ovan.

För beskärning av körsbärsträd som är spaljerade mot vägg:

För beskärning av spaljerade körsbärsträd beskär man endast de grenar som sticker rätt ut. Resten binder man in mot väggen så att det får så mycket ljus som möjligt. Binder man in mycket måste man vara i tid när grenen är purung. Viss urgallring behövs också bland de man binder åt sidorna, och då tar man tidigt de som växer från stammen.

Hur ofta beskär man körsbärsträd?

Körsbärsträd bör beskäras varje år för att behålla sin form och tillväxt. Beskärning av ditt körsbärsträd kommer även att resultera i en bättre fruktskörd, eftersom borttagande av grenar ökar exponeringen för solljus på de återstående.

Men tänk på att ta det varligt enligt instruktion. Körsbärsträd gillar inte alltför hård beskärning!

Kom ihåg att njuta av din skörd!

Ibland är det härligt att bara njuta av sina körsbär direkt från trädet men det finns också mycket annat gott att göra med dem. Förutom att göra saft, sylt och marmelad kan du använda dem till pajer, bakverk och desserter. Det går även bra att frysa dem för att kunna plocka fram en bit av sommaren en annan tid på året!

blogglista.se