Beskära forsythia – så här gör du

När den vackra forsythian slår ut sina gula blommor då vet vi att våren är här! Någon gång mellan mars och maj täcks dess bara grenar av tätt sittande påskgula blommor. Vilken härlig färgbomb den är när vi som mest behöver efter en mörk grå vinter. Det är inte för inte som den går under smeknamnet ”gullbusken”.

Forsythian är en lättodlad och frisk buske som sällan drabbas av sjukdomar eller angrepp. Efter den magnifika gula blomningen kommer de gröna bladen som gör den till en dekorativ buske resten av säsongen. Busken kan användas som häckväxt eller som en dekorativ solitär. Den är även fin att kombinera att kombinera med andra prydnadsbuskar som har en senare blomning.

Att tänka på

Trots sina många förtjänster som att den är lättodlad och snabbväxande så lider forsythian, tro det eller ej, av en sorts image-problem. Vissa ser den som gammaldags medan andra helt enkelt hatar den.

Eftersom forsythia växer snabbt och är fullväxt på mindre än ett decennium, kan dess tillväxt göra att den ser lite rörig och spretig ut. Detta leder ofta till att man går hårt åt den med sekatören. Men eftersom den är livskraftig av naturen, kommer den helt enkelt att reagera med att växa ännu mer entusiastiskt.

Om din forsythia beskärs korrekt kan den blir en riktig tillgång för din trädgården. Eftersom den blommar tidigt på våren väcker den trädgården till liv med sina solgula blommor. När blomningen väl är över kliver växten ut ur rampljuset till nästa vår då de gyllengula blommorna åter dyker upp.

Lämplig placering av din forsythia i trädgården är framför huset där du passerar eller ett ställe där du lätt ser den inifrån huset. Då den blommar så tidigt på året kommer du troligtvis inte att sitta ute i trädgården särskilt mycket, men du vill såklart få njuta av blomningen ändå! Ett soligt till halvskuggigt läge är att föredra. Får en forsythia växa fritt så blir den uppåt 3 meter hög och lika bred. På senare tid har det dock tagits fram nya sorter som knappt blir 1 meter höga. Dessa är att föredra i trängre utrymmen.

Beskärning av en ny forsythia

Under de första två till tre åren efter plantering av en ny forsythia ska du inte beskära den. Det du då gör är att du låter busken utvecklas till sin naturliga form och hjälper till att etablera ett bra rotsystem.

När din buske är tre eller fyra år gammal är det dags att börja beskära forsythian. Det är de tvååriga grenarna som blommar rikast. Tar man varje år bort de äldsta grenarna så föryngrar man busken och den kommer att fortsätta blomma lika rikligt varje vår. Antingen så kan man beskära sin forsythia direkt efter blomning, men ett alternativ är att vänta till vårvintern. Väljer man att beskära efter blomningen så ska man inte vänta. Beskär man för sent så hinner inte de nya skotten utveckla blomknoppar och blomningen påföljande år uteblir på den nya skotten. Väljer man att beskära på vårvintern så kan man riskera att klippa bort några knoppar, men grenarna går med fördel att ta in och sätta i vas så då får man ändå glädje av dem. Du kan forma din forsythia genom att ta bort ungefär en fjärdedel av längden från alla stjälkar.

Vartannat år bör man beskära cirka en fjärdedel av alla stjälkar i buskens mitt tillbaka till marknivån. När du gör detta, håll utkik efter skadade stjälkar. Trimma dessa först och gå sedan vidare med att ta itu med eventuella stjälkar som korsar varandra.

Efter fem eller sex år är det en bra idé att ta bort cirka 20-30 % av de äldsta stjälkarna helt, ända ner till marken. Detta kommer att förhindra att busken blir för tät och förbättra luftcirkulationen, vilket minskar risken för sjukdomar.

Beskärning av etablerad forsythia

Om du får ärva en ordentligt övervuxen forsythiabuske som har tappat formen och behöver fixas till är det bästa att beskära den helt till en höjd av cirka 1 meter när blommorna vissnat. Den kommer att ge dig väldigt få blommor nästa år men kommer att återhämta sig året efter. 

Även om en etablerad forsythia kan hårdbeskäras praktiskt taget till marken, så är det bästa för blomningens skull att komma ihåg att beskära dem en gång om året.

Vad ska jag göra om min forsythia blivit för stor?

Om din forsythia några år efter plantering börjar dominera och bli allt för stor så finns det knep att ta till. Här handlar det nog mer om vad vad som inte gjorts än vad som gjorts. En forsythia som inte beskärs blir inom kort större och större och växer så småningom ur sitt utrymme. Regelbunden beskärning av forsythian omedelbart efter blomningen uppmuntrar inte bara fler blommor utan håller plantan i en hanterbar storlek.

Åtgärden att ta till är att ta fram din bästa sekatör. Beskär sedan din forsythia omedelbart efter blomningen till cirka 70-90 cm. Du kan förlora ett år med blommor, men om du sedan beskär varje år kommer du att återställa din forsythia till en mer färgstark och hanterbar växt.

Forsythia som häckväxt

Forsythian går faktiskt också att använda som häckväxt. Effekten av en helt gulblommande häck är förstås något alldeles extra. Det man då ska tänka på är att klippa häcken på försommaren, direkt efter blomningen och sedan låta den vara. Man ska inte förvänta sig att få en vältrimmad och rak häck utan forsythian bildar ett mellanting av klippt och friväxande häck. Naturligtvis går den att lämna helt friväxande också, men då kommer den att ta mycket plats.

Lämna en kommentar

blogglista.se