Beskära björnbär – så här gör du

Många av de frukter och bär som vi idag äter enbart för att de är så goda, har tidigare använts i medicinskt syfte. Så även björnbäret. Inom folkmedicinen har björnbär använts mot diarré, men även som gurgelvatten vid mun- och svalginflammationer. Utvärtes användes det till bad vid svårläkta sår.

Björnbärets historia fram till nu är sedan delvis trasslig och snårig… Det finns ett stort antal arter, underarter, former och hybrider som gör björnbäret till ett av de mest svårskilda i vår flora. Men vi kan väl helt enkelt konstatera att det är en sagolik bärbuske som med rätt skötsel kan ge dig en ordentlig skörd. Här kommer vi gå igenom hur du på bästa sätt beskär dina björnbärsbuske för att den ska må bra och ge dig massor av goda bär.

Att tänka på

Det finns inget som är så härligt som att plocka ett fylligt, saftigt björnbär från rankorna i sin egen trädgård och stoppa det i munnen. Den både syrliga och samtidigt söta smaken av hemodlade björnbär är oslagbar. Hur gör man då för att lyckas?

Förutom att hålla din björnbärsbuske från att bli övervuxen och ohanterlig förbättrar beskärning din skörd och ger dig en friskare, starkare växt. För tyvärr är det så att om du inte beskär din björnbärsbuske regelbundet kan den snabbt bli en röra av oregerliga taggar och i slutändan färre bär.

Björnbärsbusken är lättskött och tålig. Björnbär är perenner, vilket innebär att när din buske väl är etablerad så kan du skörda bär varje år! Lyckligtvis är det bara lite årligt underhåll som krävs för att hålla din björnbärsbuske nöjd! För att beskära korrekt är det viktigt att först förstå hur dessa buskar växer och ger frukt. 

Medan björnbärsbusken är flerårig, är grenarna tvååriga, vilket betyder att de växer och ger bär under en tvåårscykel. De flesta sorter ger bär på de två år gamla grenarna. När en gren har gett bär en gång kommer den inte att producera bär igen. Då björnbär är självfertila så det räcker med en planta för att få bär.

Förstaårsskotten växer kraftigt med tjocka gröna löv och utvecklar knoppar senare på säsongen. Obeskurna kan dessa bli flera meter höga.

Andraårsskotten är de träigare grenarna som blommar på våren, ger bär under sommaren (juli-september) och sedan dör efter skörd.

En fullvuxen björnbärsbuske bör ha både förstaårsskott och andraårsskott samtidigt, var och en med olika beskärningskrav. Beskärning av förstaårsskott sker helst under senvintern och våren och uppmuntrar sund växttillväxt och förbättrar sannolikheten för god skörd. Beskärning av andraårsskott sker under hösten och görs för att städa upp trädgården och främja nya skott att växa följande vår.

Tänk på att de flesta sorter av björnbärsbuskar är rejält taggiga. Använd därför ett par grövre trädgårdshandskar och långärmade kläder när du beskär din buske!

Vårens beskärning av förstaårsskott

På vintern eller tidigt på våren är det dags att beskära de tunnare förstaårsskotten så att du har kvar ca 4-6 stycken på din björnbärsbuske. Om du är riktigt djärv eller bara vill ha en lite nättare buske behåller du endast 2-3 stycken. Var noga med att ta bort alla som är skadade eller sjuka. De är de starkaste skotten som ska vara kvar!

Du bör också beskära de skott som du ska ha kvar på längden om de har blivit för höga. Förslagsvis klipper du dem i samma längd som du själv. Gör detta under våren, innan blomningen börjar. Detta kommer att uppmuntra sidoförgrening, vilket i sin tur kommer att leda till större bärskörd under följande säsong. Det här gör också grenarna starkare och därmed mindre benägna att falla över när de är tunga av bär och löv. Tänk på att använda en ren och vass sekatör, och eventuellt även en grensax.

Sensommarbeskärning av andraårsskott

Efter att du har njutit av säsongens björnbärsskörd är det dags att städa! På hösten skär man tillbaka de grenar som givit skörd ända ner till marken för ge kraft till nya grenar att utvecklas till nästa års skörd. På sensommaren eller hösten, när du skördat dina björnbär tar du därför en ren och vassa sekatör (och ev en grensax) och klipper de två år gamla grenarna tillbaka till marken.

En bra bärskörd

Det kan tyckas vara mycket att tänka på men när du väl fått kläm på björnbärsbeskärning är det faktiskt ganska enkelt – och absolut värt det! Att hålla din björnbärsbuske beskuren på lämpligt sätt kommer att minimera problem på vägen och ge dig med en större bärskörd varje år.

Kom ihåg att njuta av din skörd!

Förutom att det kan vara alldeles underbart att plocka solmogna björnbär från sin buske och stoppa dem direkt i munnen så finns det mycket annat gott du kan göra med dem. Björnbär är goda att göra både saft, sylt, marmelad och smoothie av. Du kommer även kunna hitta mängder att recept på smarriga desserter där björnbär ingår, t.ex. pajer, kakor och glass. Lycka till!

Lämna en kommentar

blogglista.se