Bästa blomspruta 2023: Stort test av blomsprutor

Kan man använda vilken blomspruta som helst för att spraya dina växter? Varje växt har olika vattningsbehov, men alla växter behöver vattnas för att trivas . Blomsprutor kan vara mer effektiva än att använda en vattenkanna, och de hjälper dig dessutom att öka luftfuktigheten runt dina växter. Behöver du ge växten vatten i en större mängd så fyller dock vattenkannan fortfarande en funktion.

Att välja en blomspruta är inte särskilt komplicerat. Men att välja rätt kommer att hjälpa dig att undvika massor av problem. Det finns vissa saker du måste vara uppmärksam på när du köper en av dessa härliga blomsprutor. Oroa dig inte, nedan ser du några av de bästa blomsprutorna som du kan använda för att spraya dina växter. Och blomsprutor kan också vara väldigt fina!

Fördelar med att använda blomspruta

 • Förhindrar dig från att övervattna eller inte ge växterna tillräckligt med vatten.
 • Eftersom blomsprutan kan justeras, kan du kontrollera mängden vatten växten får, vilket gör det enkelt att ta hand om nygrodda plantor
 • Sprayflaskor kan användas för att rengöra dammskiktet som samlas på inomhusväxter utan att dränka dem
 • Du kan bli av med skadedjur genom att ha insektsmedel/såpvatten blandat inuti
 • Det hjälper växter i behov av hög luftfuktighet att hålla sig friska och få tillräckligt med vatten hela tiden.
Bild ProduktDetails   
backpacSprayflaska Nelson Garden –
BÄST I TEST!
Till butik
backpacMilisten Vintage blomspruta –
CHARMIGAST!
Till butik
cordlessblowerLoft sprayflaska –
HÅLLBARAST!
Till butik
cordlessblowerMjuksprayare –
SKONSAMMAST!
Till butik
cordlessblowerSpraydusch Mist –
LYXIGAST!
Till butilk

Skäm bort dina växter och blommor med en bra och fin blomsputa! För att dina växter ska må bra behöver de ljus, näring och vatten. Detta gäller både växter som du har inomhus och utomhus. Med din omsorg kan växterna därför hålla sig friska och pigga om du ser till att de får solljus i lagom mängd och näring med jämna mellanrum. Med en bra blomspruta kan du, förutom att vattna rakt ner i jorden, se till att dina växter får en lagom dos fukt på sitt bladverk, vilket alla växter mår bra av. Och då slipper du ju dessutom besväret att släpa dem in i duschen… Väljer du en snygg variant som du kan ha ståendes framme så ökar förstås chansen att du kommer ihåg att duscha dem ofta.

Topp 5 bästa blomsprutorna 2023

1. Sprayflaska Nelson Garden – Bäst i test!

Fördelar

 • Går att spraya med även då flaskan är upp och ner
 • Prisvärd
 • Greppvänlig

Nackdelar

 • Inte så estetiskt tilltalande

Praktisk blomspruta för bevattning av växter och sådd. Tack vare att uppsugningsslangen har en tyngd i änden så kan den här blomsprutan vändas upp och ner och ändå sprayas med. Flaskan är tillverkad av plast och rymmer 1 liter. Den har ett handtag som är greppvänligt och ett munstycke som går att reglera mellan stråle och vätskedimma.

2. Milisten Vintage blomspruta – Charmigast!

Fördelar

 • Vackert och charmigt utseende
 • Lätt att använda med enhandsfattning
 • Lätt att fylla på
 • Snygg inredningsdetalj

Nackdelar

 • Känslig om du tappar den

Vacker vintageblomspruta i färgat glas. Perfekt att använda för t.ex. mindre trädgårdsväxter, krukodlingar och amplar. Tryckpumpen gör den enkel att använda. Går lätt att använda med enhandsfattning. Glasflaskan är enkel att fylla på och lätt att bära. Så vacker att du kan ha den ståendes framme utan att behöva skämmas! Rymmer ca 0,2 liter.

3. Loft sprayflaska – Hållbarast!

Fördelar

 • Snyggt och stilrent utseende
 • Hållbar
 • Mjuk botten för att inte skada känsligt underlag

Nackdelar

 • Inga

Modern och snygg blomspruta som gärna kan få står framme som inredningsdetalj. Tillverkad av plats men med en fräscht högblank silkesgrå utsida. Blomsprutan har en lång hållbarhet tack vare sitt justerbara munstycke av mässing. Den har ett skönt grepp då handtaget är tillverkat i ett mjukare material. Även undersidan av flaskan har ett mjukare material för att inte ge märken på känsliga underlag.

Passar utmärkt för duschning av mindre trädgårdsväxter, krukodlingar och amplar. Under det torra vinterhalvåret kan den även användas för att höja luftfuktigheten kring växter inomhus. Rymmer ca 0,7 liter.

4. Mjuksprayare – Skonsammast!

Fördelar

 • Lätt att styra vattentrycket
 • Två munstycken för fler användningsområden
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Inga

Mjuk och lättanvänd blomspray speciellt lämpad för känsliga groddplantor i behov av finjusterad bevattning. Med ett lätt tryck styr du trycket på vattnet som kommer ut, antingen som en fin dusch eller skonsam bevattning beroende på vilket munstycke du använder. Flaskan har alltså en 2-i-1-funktion. Tack vare att du själv enkelt styr hur mycket vatten som kommer ut så förhindrar du även att jorden spolas bort. Då du valt vilket munstycke du vill använda, duschmunstycket eller droppmunstycket, sätter du fast det munstycke du inte ska använda i den mjuka flaskans integrerade förvaringsutrymme. Det betyder att du alltid har de båda munstyckena med dig om du skulle ändra dig. Den mjuka genomskinliga flaskan möjliggör dessutom att du lätt ser hur mycket vatten du har kvar. Flaskan rymmer 0,45 liter.

5. Spraydusch Mist – Lyxigast!

Fördelar

 • Vacker klassisk design
 • Enkel att använda
 • Stilren inredningsdetalj
 • Fin som present

Nackdelar

 • Dyr

Klassisk, stilren och snygg blomspruta från engelska HAWS. Detta är en lyxversion av blomspruta tillverkad i metall. Designad för att matcha med den klassiska vattenkannan från 1886 som gjorde John Haws berömd.

Med en enkel presspump är den här blomsprayen lätt att använda till små trädgårdsväxter, krukodlingar eller amplar. Den går även utmärkt att använda för att höja luftfuktigheten kring dina växter under torra perioder. Det här är en blomspray som du gärna lämnar framme! Flaskan rymmer 0,3 liter. Perfekt att ge bort till en blomsterälskande vän då den kommer i en fin presentbox.

Köpguide för att hjälpa till att välja den bästa blomsprutan

Utseendet är inte det enda du ska tänka på när du handlar en sprayflaska. Vissa funktioner kommer att bespara dig mycket stress. Blomsprutor är värdefulla trädgårdsredskap, varför varje växtägare måste överväga några faktorerna nedan innan de köper en.

1. Kapacitet

Kapaciteten på din växtflaskspruta kommer att hjälpa till att avgöra om det är det bästa alternativet för dig eller inte. Med så många flasksprutor där ute i olika storlekar och former, kan det vara ganska förvirrande vad du behöver.

Välj någon liten om du endast ska öka luftfuktigheten för dina krukväxter, men en större om du ska använda den utomhus och för att t,ex. spraya insektismedel också. Men oavsett storlek, välj en som är lätt.

2. Enkel användning och underhåll

Du bör välja en blomspruta som är lätt att använda och ta hand om. Vissa sprayflaskor är lätta att rengöra och andra har inte lika enkla funktioner. Vissa modeller kommer med extra delar för att göra användning och underhåll enkelt.

3. Justerbart munstycke

Det finns olika typer av munstycken, och det är en viktig del av en sprayflaska. Du behöver tänka efter vad du vill använda din blomspruta till, och om du kommer behöva olika munstycken/reglerbart munstycke.

Vanliga frågor

Blomsprutor kommer väl till pass när du ger vatten till dina växter. Här är vanliga frågor som kan hjälpa din shopping ytterligare.

Kan jag använda en sprayflaska för att öka luftfuktigheten runt mina växter?

Ja, sprayflaskor är perfekta alternativ för att öka luftfuktigheten runt dina utomhus- och inomhusväxter. Sprayflaskor är lätta och enkla att använda. Du kan undvika övervattning med en blomspruta också, och du kan satsa på något dekorativt om du vill ställa ut den bredvid dina växter.

Kan man ha näring i en blomspruta?

En blomspruta är lämplig för att ge näring till dina växter. Att spraya med näringslösning är effektivt för att tillföra näringsämnen till växter samtidigt som det dämpar eventuell näringsbrist. Så, ja, du kan näring i en blomspruta.

Ska man spraya växter dagligen?

Hur ofta du ska spraya dina växter beror på växtens vattningsbehov. Daglig sprayning är bra för växter såsom bägarranka och andra trädgårdsväxter, då det kan hjälpa till att skapa en fuktig miljö runt din växt. Medan vissa växter kommer att uppskatta att fuktas dagligen, föredrar andra sprayning 2-3 gånger i veckan.

När ska jag spraya mina växter?

Den bästa tiden på dagen att spraya dina växter brukar vara på morgonen och eventuellt kvällen också. Morgonsprayningen är ett bra sätt att förbereda växterna för eftermiddagssolen och kvällssprayningen förser växterna med lite extra fukt.

Hur funkar en bra blomspruta?

En bra blomspruta måste vara hållbar vilket också innebär att den är läckagebeständig. Påfyllningen av en blomspruta ska vara enkel, och avtryckaren måste kännas bekväm i dina händer så att de inte får blåsor om du pumpar för länge.

Kan man ha vinäger i en blomspruta?

Ja, vinäger och andra hushållslösningar kan användas i en blomspruta, men alla sprayflaskor är inte utformade för att tåla starka kemikalier. Vinäger kan spädas i vatten för att använda om du t.ex. ska desinficera ditt kök.

Kan man spraya växter med kranvatten?

Regnvatten anses vara det absolut bästa för växter, men kranvatten går också utmärkt. Allt vatten med salt eller socker i kommer bara att skada dina växter så undvik det.

Några avslutande tankar

Det finns många fördelar med att ha en blomspruta istället för att enbart använda vattenkanna eller dylikt till dina växter. Att spraya är en av de mest effektiva sätten att öka luftfuktigheten för dina växter, och det är viktigt att göra det rätt så att du inte dränker dem, vilket är där en blomspruta kommer in.

Tanken bakom att spraya är att omge dina växter med fukt och förhindra att de torkar. Växter behöver vatten för att överleva, men de flesta krukväxter behöver inte vattnas kraftigt vid alla tillfällen. Det är därför du behöver en av sprayflaskorna ovan för att se till att det blir lagom. Lycka till!

Lämna en kommentar

blogglista.se